Η Κέρκυρα το Πάσχα

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεχωρίζει, καθότι συνδέεται με τα ιδιαίτερα τοπικά ήθη και έθιμα των Κερκυραίων.

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το νησί, καθώς η πόλη της Κέρκυρας πλημμυρίζει από κόσμο και φιλαρμονικές ορχήστρες κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου. Κάθε επιτάφιος συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα, χορωδία, μανουάλια, λάβαρα και φλάμπουρα. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών.

Το Μεγάλο Σάββατο την παράσταση κλέβει το γνωστό σε όλους μας έθιμο του κανατιού. Κερκυραίοι και επισκέπτες του νησιού περιμένουν υπομονετικά την πρώτη Ανάσταση (στις 11:00 το πρωί), όπου οι "μπότηδες" (πήλινα κανάτια) πέφτουν κατά χιλιάδες από τα μπαλκόνια των κατοίκων του νησιού. Το έθιμο αυτό είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Το βράδυ η Αναστάσιμη ακολουθία τελείται στην Πάνω πλατεία. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

 

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται από όλες τις εκκλησίες περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τις φιλαρμονικές ορχήστρες να δίνουν εύθυμο ρυθμό στην περιφορά. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.

 

Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί