Ο Καθεδρικός ναός Φλωρεντίας

Ο Καθεδρικός ναός Φλωρεντίας

Ο καθεδρικός ναός της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε στη Φλωρεντία είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, τόσο λόγω του επιβλητικού μεγέθους του, όσο και για την ιδιαίτερα καλαίσθητη αρχιτεκτονική του.

 

Η κατασκευή του ναού άρχισε τον 13ο αιώνα πάνω από τα ερείπια της εκκλησίας “Σάντα Ρεπαράτα”, μέρος της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στην κρύπτη του σημερινού ναού. Ο “ρυθμός” του καθεδρικού είναι γοτθικός, ενώ εμπνευστής της κατασκευής ήταν ο Αρνόλφο ντι Κάμπιο. Τον 15ο αιώνα προστέθηκε και ο τεράστιος τρούλος του ναού, ο οποίος ήταν έργο του Φίλιππο Μπρουνελλέσι. Στο εξωτερικό του καθεδρικού της Φλωρεντίας υπάρχουν τα αγάλματα των 2 αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την κατασκευή του.

 

Το εξωτερικό του ναού καλύπτεται από μάρμαρο σε αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και πράσινου, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν “απλές γραμμές”, με τα ψηφιδωτά να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Το ρολόι στην είσοδο του ναού σχεδιάστηκε το 1443 από τον Πάολο Ουτσέλλο σύμφωνα με την ώρα στην Ιταλία όπου το 24ωρο της ημέρας έληγε με τη δύση του ήλιου (και εξακολουθεί να λειτουργεί). Το μεγαλύτερο έργο τέχνης του ναού είναι οι τοιχογραφίες του Giorgio Vasari (1572), τις οποίες ολοκλήρωσε αργότερα (1579) ο μαθητής του Frederico Zuccari.

 

Σε περίπτωση που επισκεφθείτε τον ναό, μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του τρούλου, όπου η θέα είναι πραγματικά εκπληκτική.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Photo gallery


Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί