Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ

Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ

Το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης. Η κατασκευή του άρχισε, με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α, το 1843 και ολοκληρώθηκε το 1856. Η αρχιτεκτονική οφείλεται σε δυο αρχιτέκτονες, τους Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν, ενώ τη διακόσμηση ανέλαβε ο Γάλλος  διακοσμητής Σεσάν. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε σε 35 τόνους χρυσού.


Καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ως ανακτόρου, στεγάστηκαν εκεί όλοι οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εκτός από την περίοδο 1889-1909. Από το 1960 το ανάκτορο χρησιμοποιείται ως μουσείο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ντολμά Μπαχτσέ αποτελεί ένα από τα πιο ευσεβή κτήρια της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτέλεσε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Τούρκικης Δημοκρατίας). Φημολογείται δε ότι όλα τα ρολόγια του παλατιού τέθηκαν εκτός λειτουργίας την ημέρα και ώρα θανάτου του Τούρκου ηγέτη (10/11/1938 και ώρα 09.05).


Σε περίπτωση που βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να επισκεφθείτε το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ θα πρέπει να “κλείσετε” ραντεβού.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί