Γνωρίστε το νησί της Αποκάλυψης

Πάτμος αεροπορικώς

Πάσχα στην Πάτμο αεροπορικώς - Εκδρομικό πρόγραμμα

 

Μοναδικό πρόγραμμα
Πτήσεις για Κω με την Astra Airlines & μετάβαση στην Πάτμο με Catamaran (2,5 ώρες)

Άφιξη στην Πάτμο Μ. Πέμπτη στις 11.00 & αναχώρηση από την Πάτμο τη Δευτέρα του Πάσχα στις 13.30

Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία στην Πάτμο. Από την Κυριακή των Βαΐων, ο στολισμός των εκκλησιών, το γιορτινό τραπέζι και οι θρησκευτικές παραδόσεις, εντάσσουν τον επισκέπτη στο πασχαλινό κλίμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτό που κεντρίζει την προσοχή και το δέος μας, είναι η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη Χώρα Πάτμου και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.Κατά την τελετή ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.Η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μία μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Πάτμος στους επισκέπτες της.Η Ανάσταση γιορτάζεται βέβαια με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.Το βραδυ της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού ντυμένους με την πατμιακή φορεσιά.Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Πάσχα, από ένα νησί με μεγάλη και ιδιαίτερη θρησκευτική παράδοση.

 

1η ημέρα: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΚΩΣ - ΠΑΤΜΟΣ

 
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο <ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ>. Έλεγχος και πτήση για ΚΩ. Άφιξη και μεταφορά στο λιμανι, από όπου θα αναχωρήσουμε με catamaran για την Πάτμο. Άφιξη και μετάβαση στη Χώρα της Πάτμου, όπου θα παρακολουθήσουμε την τελετή του Νιπτήρος. Κατά την τελετή ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε την λειτουργία των δώδεκα Ευαγγελίων. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΠΑΤΜΟΣ

Πρωινό και αναχώρηση  για το γύρο του νησιού. Θα ξεκινήσουμε απο το ‘’Σπήλαιο της Αποκάλυψης’’, όπου εδώ έγραψε ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος την ‘Αποκάλυψη’ όταν έφτασε το 95 εξόριστος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού. Η Πατμιάδα σχολή βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι, ιδρύθηκε το 1713, λειτούργησε σαν εκκλησιαστική σχολή και υπήρξε κέντρο των υπόδουλων Ελλήνων. Θα συνεχίσουμε στη Νοτιοδυτική πλευρά της χώρας στην ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου που κτίστηκε από τον ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ Νικηφόρο Κρήτα το 1613. Η συλλογή των εικόνων της Μονής χρονολογείται από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. Μεταξύ των πιο πρόσφατων εικόνων της Μονής συγκαταλέγονται μερικές φιλοτεχνημένες από την μακαριστή αδελφή Ολυμπιάδα, η οποία μαθήτευσε πλάι στον φημισμένο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Μετά θα επισκευτούμε την πρωτεύουσα του νησιού την Χώρα με τα κάτασπρα σπίτια, τις  μικρές εκκλησίες, τα στενά δρομάκια, τα πεζούλια, τις πλατείες με θέα στο Αιγαίο που αγκαλιάζουν τον περίβολο του καστρομοναστηριού, Στην κορυφή του νησιού υψώνεται το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το οποίο υπάγεται στο πατριαρχείο Κων/πόλης. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1607 από τον Πάτμιο ιερομόναχο Παρθένιο Παγκώστα. Επισκεψη στη Μονή της Ζοωδόχου Πήγής. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε την περιφορά του επιταφίου στο λιμάνι της Σκάλας, όπου συναντιούνται οι επιτάφιοι  από τις δυο ενορίες και γίνεται πανηγυρική τελετουργία. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ

Πρόγευμα. Σήμερα σας προτείνουμε μια ημερήσια  εκδρομή στο μαγευτικό νησί Λειψοί με επίσκεψη στην εκκλησία Παναγία του Χάρου. Ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της καθώς είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό (για τους εκδρομείς που δεν επιθυμούν την προαιρετική εκδρομή μπορούν να περιπλανηθούν στην όμορφη Πάτμο). Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Το βράδυ παρακολούθηση της Αναστάσιμης λειτουργίας στη Σκάλα, στην ενορία του Αγίου Νικολάου ή την Ενορία του Αγίου Γιάννη (Αναστάσιμο δείπνο σε ταβέρνα, προαιρετικά). Διανυκτέρευση. 

4η ημέρα: ΠΑΤΜΟΣ

Ελεύθερος χρόνος και το μεσημέρι φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα με μουσική (προαιρετικά). Επίσκεψη, στο Μοναστήρι του Αγ. Ιωαννη του Θεολόγου,  όπου στις 3 το απόγευμα γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς. Το απόγευμα αναχώρηση για το Γροίκο, όπου θα δούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Κάβου, του 17ου αιώνα. Ο Γροίκος είναι ένας παραλιακός οικισμός σε μικρή κοιλάδα 5 χιλ. Νοτιοδυτικά από τη Χώρα. Συνεχίζουμε για το πολύ εύφορο χωριό τον Κάμπο. Εδώ βρίσκονται οι εκκλησίες της Παναγιάς του Απόλλου και του Γερανού. Επίσης θα επισκεφτούμε την Βορειότερη παραλία  την Λάμπη με τα χρωματιστά βότσαλα. Το βράδυ όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού ντυμένους με την πατμιακή φορεσιά. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΠΑΤΜΟΣ - ΚΩΣ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Πρωινό. Λίγος χρόνος ελεύθερος στη Σκάλα. Στη συνέχεια μεταφορά στο λιμάνι, όπου θα πάρουμε το catamaran  για τnν Κω. Άφιξη και μεταφορά στο αεροδρόμιο. Έλεγχος και πτήση για Θες/νικη.

 

Διαμονή στο γραφικό χωριό Σκάλα στην Πάτμο
H Σκάλα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού με τους περισσότερους επισκέπτες. Εδώ βρίσκονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και πληθώρα πολυκαταστημάτων, μαγαζιών με είδη δώρων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφετεριών, μπαρ και ό,τι άλλο θα περίμενες να βρεις σε ένα εμπορικό λιμάνι. Παίζει το ρόλο της «πόλης» της Πάτμου ενώ συγχρόνως διατηρεί μία ζεστή νησιώτικη ατμόσφαιρα. Όλοι σχεδόν οι δρόμοι του νησιού περνούν απ’τη Σκάλα.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε τον τιμοκατάλογο.
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί