Το αστρονομικό ρολόι της Πράγα

Το  αστρονομικό ρολόι της Πράγα

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης μαζί με τα κάστρα και την πασίγνωστη γέφυρα του Καρόλου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ρολόγια τέτοιου τύπου και φημολογείται ότι είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου.

 

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας κατασκευάστηκε το 1410 επί βασιλείας Βενσεσλάου (Βάτσλαβ) Δ΄ (1378-1419) από τον ονομαστό ωρολογοποιό Νικόλαο του Καντάν (Mikulas Kadan). Το σημείο που κατασκευάστηκε ήταν στη βάση του δημαρχείου της παλιάς πόλης. Το Ρολόι ανακαινίστηκε κατά τη χρονική περίοδο από το 1552 μέχρι το 1560 από τον Γιαν Ταμπόρσκι, ο οποίος τελειοποίησε και το μηχανισμό του Ρολογιού.

 

Το σημερινό ρολόι είναι πιστό αντίγραφο του αρχικού, το οποίο καταστράφηκε κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο (1945), όταν ο Γερμανικός στρατός βομβάρδισε το δημαρχείο της παλιάς πόλης με αποτέλεσμα καταστραφεί ολοσχερώς το “κόσμημα” αυτό της Πράγας.

 

Ο μηχανισμός του ρολογιού αποτελείται από τρεις ομοαξονικούς οδοντωτούς τροχούς ίσης διαμέτρου. Ο πρώτος δείχνει την κίνηση του Ηλίου, ο δεύτερος την κίνηση της Σελήνης, και ο τρίτος τη σχετική θέση του ζωδιακού κύκλου ως προς τον Ήλιο.

 

Σε περίπτωση που βρεθείτε στην Πράγα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ρολόι!

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Photo gallery


Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί